Bombay Sapphire

Alkohol
40 %
Typ
London Dry
Původ
Anglie

Informace o ginu

Nemusíte být zrovna odborník na giny, aby Vám modrá lahev Bombay Sapphire nebyla povědomá. Jedná se o jeden z nejdostupnějších a nejrozšířenějších ginů vůbec. Gin je inspirovaný orientem, konkrétně Indií, z čehož pramení samotný název. Vznikl jako protipól klasickým London Dry ginům, kterým se chtěl odlišit, zejména tím, že zveřejnili botanicals, ze kterých je složený (v 80 letech se složení ginů chránilo vlastním tělem) a také neobvyklou směsí různých, exotických přísad a koření. Masivní marketing pak zajistil rozšíření do všech koutů, barů a regálů prakticky po celém světě.

Bombay Sapphire je složený z 10 botanicals, které jsou na každé lahvi po bocích vygravírovány. Mezi klasické, které obsahují citrusové kůry, anděliku nebo koriandr obsahují i netradiční mandle nebo exotický pepř Cubéba (chutná trošku jako černý pepř a nové koření dohromady, navíc je aromatičtější jako mentol nebo eukalyptus). Proces, kterým se vyrábí je znám jako Vapour Infusion, neboli plynná infuze, kdy botanicals jsou zavěšeny v kotli v perforovaných měděných koších a výpary z destilace jimi procházejí a vstřebávají bylinné aroma. Zajímavé je pak ředění, u nás většinou seženete Bombay Sapphire ředěný na 40% alkoholu, v zahraničí se však můžete setkat s 47% ABV.

Tyto ingredience zaručují ginu výraznější citrusově nasládlou chuť, která následně přechází do lehké zemité chuti s výraznějším jalovcem až po mírnou pepřovitost na konci. Bombay Sapphire se díky svému složení a citrusové lehce nasládlé chuti se svěžím štiplavým nádechem výborně hodí do koktejlů typu Martini. I proto má své místo ve většině slušných podniků.

Designován jako gin pro masy má chuťový profil nastaven tak, aby chutnal všem. To se mu skutečně daří, ovšem jeho chuťová nevýraznost nezavděčí těm, co hledají výraznější jalovcové nebo bylinné chutě. Bombay Sapphire u mě ve sbírce má stálé místo, za poměrně slušné peníze podá slušný “výkon”, ničím však výrazně neohromí.