Roku

Alkohol
43 %
Typ
London Dry
Původ
Japonsko

Informace o ginu

Japonsko je ve světě alko nápojů známé zejména díky Saké a také skvělé whisky. Právě od Suntory, jednoho z největších a nejznámějších hráčů na trhu, který kromě whisky expandoval i do celé řady nápojových odvětví (Suntory v roce 2014 koupilo Jim Beam a společnost Beam Suntory je 3. největší producent alka na světě, vlastnící například i Sipsmith gin). Tento konglomerát v Japonsku produkuje i Roku gin. Ten je dostupný ve dvou verzích, jedna je pro “domácí trh”, druhá je dostupná na letištích s přídomkem “Select edition” a jelikož mi zvědavost nedala, obstaral jsem si obě varianty.

Roku v japonštině znamená šest. Šestka je znakem kanji napsaná na etiketě lahve (to co vypadá jako panáček), šest je stran na lahvi, šest je hlavních ingrediencí samotného ginu. Jedná se o dva typy zelených čajů Sencha a Gyokuro, květy a listy sakury, yuzu (japonský kříženec citronu a mandarinky) a pepř sansho. Každá z ingrediencí se váže k danému ročnímu období a jsou sbírány na vrcholu sezony, aby do ginu přenesly maximum chutí a vůní. Ze stejného důvodu jsou některé ingredience destilovány odděleně a výsledný gin se míchá před stáčením do lahve. Mimo jiné, Roku obsahuje i další typicky ginové ingredience jako jalovec, citrusy, kardamom, anděliku nebo skořici (celkem jich je v ginu 14), ty jsou ovšem ukryté za dominantní šesticí hlavních botanicals.

Na chuti je Roku velmi jemný s nasládlou chutí citrusů a yuzu, s patrnou přítomností květů a zeleného čaje, ty jsou ostatně cítit i ve vůni ginu. Tyto tři chutě jsou dominantní prakticky v celém průběhu, ačkoli se citrusy postupně vytrácejí a nastupuje výtečná trpká chuť čaje, ostatní je ukryto trošku v pozadí. Finiš je zakončen příjemnou hřejivostí zeleného pepře sansho, který má svou velmi charakteristickou chuť. Zpátky ke dvěma verzím ginu- v té “exportní” Select edition je zesílena chuť květů sakury a gin je trošku voňavější.

Jedná se o jeden z mých nejoblíbenějších ginů a neexistuje nikdo, komu by u nás nechutnal. Roku ginu se u nás vypilo snad nejvíce ze všech, každá naše návštěva se po něm ptá a při každé mé cestě do Japonska jej poctivě vozím v kufru domů, mizí totiž velmi rychle